Starten met je coach praktijk.
Succesvol ondernemen als coach
Herken je dat? Je hebt een opleiding tot coach afgerond en wilt graag met je eigen coachpraktijk starten. Hoe doe je dat en wanneer neem je de sprong en ga je er helemaal voor?
Ik word met regelmaat gebeld door startende coaches en supervisoren met de vraag of ik met hen mee wil denken. Omdat het bij mij lijkt te slagen; ik heb een goed lopende coachpraktijk. Vandaar deze blog. Om mijn ervaringen en tips met jou te delen. Niet omdat ik de wijsheid in pacht heb, maar wel ervaring die ik met jou kan delen.
Ik denk dat de meeste mensen wel voelen; starten is niet perse het moeilijkst; Je neemt een besluit: ik ga starten met een coachpraktijk. Zorg er alsjeblieft voor dat je een gedegen opleiding volgt en je aansluit bij een beroepsvereniging als LVSV, Noloc of NOBCO. Zo kan je klant ook zien dat je kwalitatieve zorg biedt. Heb je dat gedaan? Bedenk een pakkende naam en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Wellicht krijg je al wel wat vragen in de zin; zou jij hier wat in kunnen betekenen. Dus nu heb je een paar klanten, maar vaak ook nog wel een vaste baan.
En dan. Dan ontstaat misschien dit gevoel: “Ik wil me graag volledig wijden aan mijn coachpraktijk, maar ik durf mijn baan in loondienst niet op te zeggen.”
Heel begrijpelijk en tegelijkertijd zorgt het er misschien voor dat je het gevoel hebt overal tekort te schieten; je maakt afspraken naast je baan in loondienst, waardoor je daar misschien moet gaan schuiven. Je ziet kansen voor je praktijk waar je niet de ruimte voor hebt. Of je doet het allebei en daardoor leidt je gezin/prive tijd hier onder.
Wat doe je dan?
Laat je zien
De wereld van coaches groeit. Wat maakt dat jij daar bij wilt horen? In de tijd dat ik startte als supervisor en coach was mijn belangrijkste missie bij te dragen aan de integratie van persoon en professional voor startende hulpverleners. Ik richtte mij dus vooral op het sociale domein en liet mensen (vanuit mijn eerste beroep als hulpverlener) weten dat ik beschikbaar was voor supervisie en coaching.
Ik volgde wat webinars over profileren als coach en kreeg geregeld het advies; bepaal je niche. Maar ik ben iemand die van diversiteit houdt en me niet wil beperken tot 1 specifieke dienst. Daarom ben ik mijzelf meer gaan laten zien. Dus ‘personal branding’ als niche; door bij mij in coaching te komen, krijg je een unieke vorm van coaching.
Ik heb geen communicatie achtergrond, ik weet niet perse wat de juiste ‘funnels’ zijn, maar ik zorg er voor dat ik met enige regelmaat wat post op social media. In die uitingen wordt denk ik duidelijk wat voor coach in ben en waarvoor je bij mij moet zijn.
Hoe kun jij je zichtbaarheid als coach vergroten? Wat zou daarin bij jou passen? Denk niet te groot. Houd jij van de natuur en integreer je dat? Maak wat mooie natuurfoto’s met een eigen reflectie of denkvraag. Ben je creatief? Deel een eigen creatie. Heb je een mooi gesprek gehad? Deel een quote. Deel waar jij energie van krijgt, dat trekt aan. En besteed er niet al te veel tijd aan.
Check de feiten
Een van de dingen die mij enorm heeft geholpen bij het maken van de sprong (lees: vaste baan opzeggen en volledig voor mijn praktijk gaan werken, met toen een stuk of 4 klanten) was het onderzoeken van mijn minimale inkomen:
Samen met mijn man heb ik onderzocht wat een vereist minimum inkomen vanuit mij zou zijn. Door het echte minimum te onderzoeken, verlaagde ik de druk bij mijzelf.
Daarnaast heb ik een afspraak met een financieel adviseur gehad om te spreken over verzekeringen en pensioen ed. Ook dat gaf mij weer informatie en kaders. En wat betreft pensioen heb ik er voor gekozen dat niet gelijk te gaan opbouwen. Je kunt een (klein) gat in je pensioenopbouw hebben, naar het schijnt.
Enkele tools/websites die kunnen helpen met het berekenen van levensonderhoudkosten en bedrijfskosten zijn:
Voor het berekenen van bedrijfskosten:
Door gebruik te maken van deze tools en bronnen, kun je een goed overzicht krijgen van je financiële situatie en een realistisch financieel plan opstellen voor je coachpraktijk.
Bedenk wat het je mag kosten
Nou is dat misschien leuk, je passie leven, voor je praktijk gaan. Maar zoals je misschien al door krijgt; vrijwel niemand start met een volle agenda en portemonnee. Dus wees eerlijk naar jezelf en onderzoek; wat mag het mij kosten? In mijn tijd? In kosten? En misschien nog andere factoren. Kijk die eens aan. In deze tekst wijd ik hier niet de meeste woorden aan, maar is misschien wel de belangrijkste stap.
Maak een plan
Qua sprong heb ik dus een plan gemaakt over een minimum inkomen voor een periode van 6 maanden. Als dat zou lukken, zou ik doorgaan. Lukte het niet, zou ik er een weer een baan in loondienst bij zoeken. Dit was voor mij een fijn plan. Hoe zou jouw plan er uit kunnen zien?
Laat mensen weten dat dit is wat je doet. Je zult merken dat de eerste aanmeldingen vanuit je eigen netwerk zullen komen. Mensen die jou kennen, zullen je jouw succes gunnen en waarschijnlijk ook mensen naar je verwijzen. En dat is een heel mooi en dankbaar begin.
Maak een plan qua zichtbaarheid; ik heb de eerste periode (waarin ik dus nog niet vol zat) gebruikt om mijn eigen website te bouwen, te posten op social media en een klein onderzoek te doen naar instanties die mogelijk gebruik zouden kunnen maken van mijn diensten. Ik volgde webinars over ondernemen en zichtbaarheid (want ja, ik ben opgeleid als coach, niet als ondernemer) en had ook veel plezier in de trajecten die er al waren.
Wat wordt jouw actieplan voor de eerste maanden? Wat ga je doen aan het vervaardigen van ondernemersvaardigheden als coach, marketing, netwerken, en het uitkristalliseren van je diensten?
Heb vertrouwen en geduld
Er is veel onderzoek gedaan naar het opbouwen van een succesvolle praktijk en naar wat ik heb begrepen kost het gemiddeld 5 jaar voor een praktijk goed loopt. Pas je verwachtingen daar dan ook op aan. Gaat het sneller? Mooi meegenomen! Zo niet, heb vertrouwen en ga door met datgene waar jij in gelooft!
Ik hoop dat deze tips je helpen en het zetje geven om de sprong te wagen. En blijft het spannend? Plan dan vooral een afspraak met mij in. Dan onderzoeken we de obstakels en kansen die voor je liggen.