Talent of Competent?

Zaak van Zien

Gebruik je je natuurlijke talent of werd je competent?

Talent of competent


Waarom voelt je werk nou niet helemaal lekker? Je krijgt complimenten, je bent ergens goed in, maar toch.. Er blijft wat knagen. Je merkt dat je geen energie krijgt van je werk. Het kost je eigenlijk meer dan je lief is, of je toe wilt geven.

Het kan zijn dat de competenties die gevraagd worden in je werk niet helemaal matchen met jouw talenten. 


Het is zeer de moeite waard om de volgende 2 vragen te onderzoeken: 

  1. Met welke denkvoorkeur identificeer jij je het meest?
  2. Welke talenten gebruik jij in je werk? 

Voor mij heeft dit onderzoek opgeleverd dat ik mijn vaste baan op heb gezegd en voor mijzelf ben begonnen als supervisor en coach. 


  1. Met welke denkvoorkeur identificeer jij je het meest?

Hierboven zie je het Whole Brain model van Herrmann. 

De kleuren doen sommigen van jullie wellicht denken aan de gedragsstijlen van DISC, maar dit model gaat over de denkvoorkeuren die je gebruikt in het leven. 


Bekijk ze even rustig en laat op je inwerken wat er eigenlijk staat. 


Gelezen? Markeer nu eens welke van de beschrijvingen (kwaliteiten) jij het meest toepast in je werk? 

En als tweede; stel jezelf de vraag; van welke dingen word ik nou het meest blij? 


Voor mij gold bijvoorbeeld dat ik vaak complimenten kreeg op de zaken die bij logisch denken staan; je kunt logisch nadenken, ziet verbanden, kan goed analyseren, weet hoe zaken werken, etc. 

Gevolg: Ik werd gevraagd voor bijv. leidinggevende taken en ook privé belandde ik al snel in de regelzaken. Mensen in mijn omgeving zagen daar mijn potentie. 


De tweede vraag zette mij stil; ik word blij als ik behulpzaam kan zijn; als ik een ander verder kan helpen, als de sfeer goed is, als ik mijn kennis kan delen. Ik ben eigenlijk een gevoelsmens. 


Als ik dat vertaal naar de denkvoorkeuren; tijdens teamvergaderingen werd er al snel naar mij gekeken als er bijvoorbeeld iets uitgewerkt, of geregeld moest worden? Werkgroep? Schrijf mijn naam er maar bij. Daarmee ontstond er een bepaald beeld; Marielle kan dat goed, vindt dat leuk, dus laten we haar meer vragen.
Door goed naar de denkvoorkeuren te kijken realiseerde ik mij dat ik veel blauw/groene competenties had ontwikkeld, maar dat ik dit soort dingen niet deed omdat ik er energie van kreeg, maar bijvoorbeeld om behulpzaam te zijn. Dus als in het voorbeeld tijdens een teamvergadering niemand zijn hand opstak bij een te verdelen taak deed ik het. Zo bleef de sfeer goed, maar belandde ik dus met een groot deel aan werkzaamheden die ik niet met plezier deed. 


Hoe is dat voor jou?

En als bij jou de antwoorden uit elkaar liggen; dus je doet veel in het ene gebied, maar wordt eigenlijk blijer van het andere; wat betekent dat dan voor je werk? 


Daarmee kom ik op vraag 2:

Welke talenten gebruik jij in je werk? 


Best een moeilijke vraag he. 

Om tot een antwoord te komen wil ik je graag het verschil duidelijk maken tussen talenten en competenties. 


Een talent is aangeboren, het zit in je, is vaak al vroeg op te merken en geeft vreugde. Talenten kunnen zich in een bepaalde mate ontwikkelen of onontwikkeld blijven, waardoor ze niet altijd even goed te zien zijn.

Kwaliteiten zijn de vruchten van uitgewerkte talenten.


Competenties zijn aangeleerd. Het zijn vaardigheden die gevraagd worden om je werk, of soms zelfs het leven, aan te kunnen. Iedereen zal op een bepaald moment moeten leren budgetteren. Als jouw talent ligt in het overzicht houden en je houdt van orderlijkheid zal dit je waarschijnlijk beter afgaan, dan wanneer je interesse vooral ligt in creatie of relatie. 


Talenten worden vaak wel of niet ontwikkeld door invloeden van buitenaf. Reageerden jouw ouders enthousiast of afkeurend als je bijv. een rondje door de kamer danste?

En welke boodschap heb jij daaruit vertaald naar wat je wel of niet kunt, wilt of moet doen.


Die boodschap kan ervoor zorgen dat je bepaalde denkvoorkeuren meer gaat aanspreken en ontwikkelen dan anderen. Als je uit een heel muzikaal nest komt is de kans groter dat je eigen creativiteit wordt ontwikkeld. 

Als je uit een heel rationeel/ zakelijk nest komt, is de kans groot dat emotie niet als belangrijke kwaliteit wordt gezien. 


Maar als je weer even diep naar binnen gaat, jezelf weer ziet als dat jonge kind en denkt aan waar je toen en nu sprankelingen van in je ogen krijgt; wat zou dat dan zijn? Dan kom je bij je talent. 


Als je ervoor kiest om je talenten verder te exploreren kunnen bepaalde denkvoorkeuren je daarbij helpen. 

Matchen de denkvoorkeuren die aangesproken worden in je werk met de talenten die je het liefst zou benutten? Hoe zou het er uit gaan zien als je meer kiest voor een denkvoorkeur die past bij jouw natuurlijke karakter? Dat je ervoor kiest meer gebruik te gaan maken van je talenten? Ik denk dat je er een blijer én zeer competent mens van wordt. 


Ik heb er vanuit dit inzicht voor gekozen mijn gevoelswereld verder te gaan verkennen. En deze ook in te zetten in het ondersteunen van de ontwikkeling van anderen. Ik mag nu elke dag mensen verder helpen. 

Daar wordt ik blij van. 

En die andere competenties? Die zijn nog steeds handig als ondernemer, dus hoeven niet afgewezen of afgeleerd te worden. Alleen ligt het accent anders en dat maakt dat mijn werk sprankelt. 


door duda-wsm 24 jan., 2024
tips voor het aangaan van nieuw gedrag
door duda-wsm 29 nov., 2023
Creativiteit als co-trainer
door marielle oosterbeek 20 okt., 2023
Vind de juiste coach voor jou!
door Marielle Oosterbeek 28 aug., 2023
Hoe kom je verder in je persoonlijke ontwikkeling?
door marielle 14 feb., 2023
vastzetten of verhelderen
Klagen, dramadriehoek
door marielle 13 feb., 2023
Je kan er soms niks aan doen; je gaat klagen. Veroordeel je dit, of zoek je naar de onderliggende reden? Dan kan je er weer mee verder.
Nee zeggen, grenzen stellen
door marielle 13 feb., 2023
Wanneer je nee zegt tegen het een, zeg je ja tegen iets anders. Hoe breng je die in balans?
Omgaan met je moeten, tijd, druk.
door marielle 13 feb., 2023
Waarom moet ik dit nu doen? Aan elke van deze woorden kan een lading zitten? Die verschilt van mens tot mens. Waar ligt voor jou de druk? En wil je daar mee om blijven gaan, zoals je het altijd deed?
Van voornemen naar nieuw gedrag
door Marielle Oosterbeek 27 jan., 2023
5 tips om echt iets anders te gaan doen.
door Marielle Oosterbeek 16 jan., 2023
Voorkom tijdig ongewenst verzuim
Meer posts
Share by: